MINDFULNESS BASIS

  • 4- weekse MBSR
  • 8- weekse MBSR

Voor wie

Behoefte aan wat tijd en aandacht voor jezelf?

Bij Jiva geven we dit zomer een verkorte training Mindfulness.

Voor mensen die geintereseerd zijn om hun ervarng met het nu (verder) te onderzoeken. Stressgerealateerde klachten zoals piekeren, slaapproblemen of fyzieke ongemak kan een aanleiding zijn voor aanmelding maar is geen voorwaarde.

Omschrijving

Wat is mindfulness?

Jon Kabat-Zinn, grondlegger mindfulnesstraining en het Mindfulness Based Stress Reduction Programma legt Mindfulness (opmerkzaamheid) zo uit:

Aandacht geven, op een speciale manier, doelbewust op het moment zelf, zonder oordeel aan wat zich aandient van moment tot moment.

Het gaat niet alleen om het richten van onze aandacht, maar ook om de intentie en de houding waarmee dat gebeurt, met een milde openheid voor wat er hier en nu is, zoals het is, wat het ook is.

Iedereen bezit al het vermogen om bewust aanwezig te zijn. Velen komen er echter niet toe dit vermogen optimaal te ontwikkelen. Dit vermogen kan echter door beoefening groeien. Als ware het een spier, die zich door training kan ontwikkelen en sterker kan worden, een zogenaamde aandachtsspier.

Wat doe je tijdens een mindfulnessoefening?

Je richt je aandacht op een focus, en blijft met je aandacht bij die focus van moment tot moment. Wanneer je merkt dat je aandacht is afgedwaald, breng je je aandacht steeds opnieuw weer terug naar de focus.

Een mindfulness training behandelt een deel theorie in combinatie met  (meditatie)oefeningen. Na een training krijgen kandidaten veel oefeningen mee naar huis, waaronder meditatieoefeningen.

Door middel van deze training leert men de dingen te zien, zoals ze werkelijk zijn. Bij de oefeningen gaat het om waarnemen, aandacht geven, niet oordelen en acceptatie.

 

Waarom is het belangrijk?

Doordat je je concentratievermogen traint, leer je je aandacht beter te richten en langer bij iets te houden. Je oefent het “erbij zijn”, zodat je van mooie momenten beter kunt genieten en waardoor je in moeilijke momenten bewuster kunt handelen. Je wordt je bewuster van de werking van je geest en je raakt meer op je gemak met jezelf en je emoties. Je traint jezelf in mildheid voor en accepteren van jezelf (en daarmee anderen).

Als je mindfulness wilt leren beoefenen, is het verstandig een training te doen bij een erkend trainer. Daarnaast, en dat is ook onderdeel van de training, is het dagelijks oefenen van belang. De effecten van mindfulness zijn vaak indirect. Door geregeld te oefenen zullen er dingen veranderen in je lichaam en je geest. Dat zal, soms geleidelijk, merkbaar worden.

Het effect van mindfulness

“Mensen die mindfulness gedisciplineerd blijven ontwikkelen, onderhouden en toepassen in alledaagse situaties, komen onvermijdelijk voor de nodige uitdagingen te staan. Toch vertellen veel mensen die dit doen dat zij nu ze op nieuwe manier aandachtig zijn, meer ontspannen en hoopvol zijn, dat zij thuis en op het werk op een beter manier met stress om kunnen gaan, zich veel rustiger voelen en meer zelfvertrouwen hebben. ze zien nieuwe mogelijkheden in hun leven die ze kunnen benutten met gebruikmaking van de mindfulessbeoefening. sommige mensen zeggen dat ze zich vrijer voelen, meer controle over hun innerlijk hebben en zich veiliger voelen dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen.” – J.Kabat-Zinn

Een intuïtief proces

Tijdens MBSR laat de trainer de deelnemers kennismaken met de verschillende aspecten van meditatie. Zij doet algemene suggesties voor toepassingen in het dagelijks leven en in moeilijke en stressvolle situaties. Maar meestal ontdekken deelnemers tijdens de training zelf hoe ze mindfulness op een zinvolle manier kunnen toepassen in (voor iedereen unieke) situaties in het dagelijks leven. Dit is een creatief, intuïtief proces die voortvloeit uit de beoefening.

Mindfulness 4 weken

Dit is een verkorte versie van de 8-weekse mindfulness training. De training bestaat uit vier sessies, waarbij je samen oefent met mindfulness meditaties. Daarnaast doen we oefeningen die inzicht geven in de werking van je geest, emoties en stress en bespreken we dit na. Je krijgt een werkboek waarin de theorie staat en link met audiobestanden waarmee je thuis kan oefenen met mediteren. 

Praktisch

De eerst volgende training is in september 2023 op vrijdagenochtend.

Locatie: Indekerngezond, Kopenhagenstraat 41 in Leidsche Rijn. 

Er zijn geen kosten verbonden aan deze cursus. Kun je niet op deze data maar wil je wel deel nemen aan de training? Meld je dan ook aan. 

Voor aanmelding stuur je een email naar info@jiva-inhetnu.nl met je naam en eventuele vragen over de training