Prana Flow Yoga

“As the body becomes supple, steadiness and grace of movement develop.”

-Swami Satyananda Saraswati

Met prana flow yoga, ook wel Vinyasa yoga genoemd, wordt latente energie in beweging gebracht die is opgeslagen in het lichaam en ruimte gecreëerd voor groei. Er ontstaat een vloeiende stroming van beweging, bewustzijn en adem. Deze yoga vorm activeert een helende energiestroom, alertheid, innerlijke kracht en vitaliteit.

Waarom Prana Flow?

Het werkt rustgevend – de cyclus van in- en uitademen geeft je een mentaal focuspunt.
Het zuivert je lichaam – de doorlopende bewegingen creëren innerlijke warmte. De betere circulatie en de transpiratie reinigen het lichaam.
Het vergroot je spierkracht en soepelheid – de oefeningen zijn een geweldige workout voor je lijf.
Het brengt je naar het heden – yoga stelt je open voor dit moment. 

De combinatie van ademhaling, bewegingen en bandha’s helpt je om innerlijke warmte te creëren in je lijf, zodat je bloedcirculatie verbetert en je lichaam ontgift.

De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren yogi’s.

Opbouw van de lessen:

1. Elke les begint met een reeks zonnegroeten (Surya namaskar). Zonnegroeten maken het lichaam warm en open voor de stroom van energie. Naarmate de zonnegroeten vorderen wordt de wervelkolom geleidelijk sterker, de hamstrings soepeler en de ademruimte uitgebreid. Het lichaam is klaar voor de flow.

2. Wat volgt is een set van opeenvolgende staande asana’s (houdingen) die het lichaam openen en de aandacht steeds naar binnen richten. Je wordt gevraagd om met blote voeten het contact met de aarde te ervaren. Beide zalen waar we yoga oefenen bevinden zich op de begane grond waardoor we dichterbij de oorsprong staan. De verbinding met de aarde zorgt voor het gronden en een doorstroming van de energie in de aarde. Naast gronden wordt er ook aandacht gegeven aan balans in het lichaam. De balanshoudingen bevorderen de gelijkheid tussen de tegengestelde delen van het lichaam. Aan de ene kant tussen het bovenlichaam en onderlichaam en aan de andere kant tussen de linkerkant en de rechterkant. Balans in het lichaam brengt balans in de geest.

3. Een set van zittende en knielende oefeningen brengen beweging en opening in de heupen waardoor ruimte ontstaat voor het vrijkomen van emoties.

4. De bekkenbodem, een krachtbron die diep verscholen in je onderbuik ligt, wordt in bewustzijn gebracht door een set van daaropgerichte asanas. De bekkenbodem zorgt voor zowel emotionele als spirituele groei. Met een ontspannen onderbuik kun je beter voelen wat er te voelen valt.

5. Tot slot wordt de les afgesloten met een volledige ontspanningsoefening (savasana). De liggende houding(en) die vanzelf leiden tot ontspanning, helpen het lichaam om langzaam de spanning in de spieren los te laten. Terwijl je tot rust komt en de asanas op je laat inwerken, wordt je begeleid om op een mindful manier de aandacht steeds op de adem terug te brengen en in het lichaam aanwezig te blijven.

De gehele ervaring is als een reis. Een reis door je lichaam en de ervaring die het met zich brengt. Je energie is vernieuwd, je bloed circuleert sneller, ontgift het lichaam en maakt het vrij van de stress van de dag. Waarna je gegarandeerd een heerlijke nachtrust krijgt.

Rooster